Nettverk og humanitær tjeneste

Det er like mange grunner for å slutte seg til Rotary som det er medlemmer – og kanskje enda noen til. Årsaken til at vi forblir i Rotary er at det legges noe positivt til i våre liv. Gjennom Rotary gjør vi en forskjell i verden, og jo mer involvert vi blir – jo større forskjell gjør Rotary med livene til hver enkelt av oss, uttaler Ian H. S .Riesley i det han tiltrer som RI President. Vi utfordres til å bli bedre medmennesker, til å bruke våre ambisjoner og krefter på måter som betyr noe, å streve for høyere mål, og å inkludere Service Above Self i vårt daglige virke – et motto som formidler filosofien om uselvisk frivillig tjeneste.

Da jeg i 1982 gikk på de første møtene i Oslo Rotaract Klubb, en klubb i en av Rotarys ungdomsorganisasjoner, var det nok ønske om nettverk og vennskap som var de viktigste beveggrunnen. Etter hvert vokste også gleden ved å gjøre noe sammen og for andre – noe som både styrket det interne vennskapet, og gjorde en forskjell i nærmiljøet.

Slik jeg ser Rotary bygger vi i dag på to tradisjoner – eller hovedpilarer.

People_of_Action__Facebook

Den første: – Paul Harris opprettet i 1905 det vi med rette kan kalle det opprinnelige sosiale nettverket for å koble folk sammen, og bygge profesjonelle kontakter og forretningsforbindelser – godt over et hundre år før noen hadde hørte om Linkedin eller Facebook. Dette var et nettverk – et rom hvor ledere kunne finne vennskap, bygge tillit og drive forretninger. Dette utgjør også den dag i dag en hovedpilar i Rotarybevegelsen.

Den andre: – I 1917 – med verden i krig, holdt Arch Klumph en i Rotary-sammenheng berømt tale. Rotarianere samlet til Convention i Atlanta ble utfordret til diskusjon om hvordan Rotary kunne bidra i turbulente tider med mange sosiale utfordringer. Det ble et spørsmål om hvilke ambisjoner Rotary skulle ha i fremtiden. Allerede da fremholdt han hvordan Rotary kunne tjene menneskeheten, – og regnes som grunnleggeren av the Rotary Foundation.

Rotaryfondet er et kraftig virkemiddel i Rotarys arbeid for å støtte ungdom i utdannelse, International kontakt, lokale og globale samfunnsprosjekter og et utall aktiviteter. 100 -årsfeiringen av the Rotary Foundation siste Rotaryår har vært med på å bevisstgjøre oss om den andre søylen vi bygger på, – Rotarys omfattende humanitære virksomhet.
Vår humanitære virksomhet blir minst like viktig i årene som kommer. Vi står ovenfor en verden med nye konflikter og stadig mer komplekse utfordringer, men også en verden med ekstraordinære nye muligheter. Arbeidet med utrydding av Polio har vist oss hvilken imponerende kraft og evne det ligger i et nettverk som Rotary.

Polio convention

Rotary er en unik organisasjon. Det finnes ikke noe tilsvarende. Sammen kan vi levere det nettverk Paul Harris drømte om, og den humanitære virksomhet som Arch Klumph forestilte seg i sin lysende fremtidsvisjon for Rotary

Utfordringen i dag som for hundre år siden er dette: Hvordan vil vi fortsette å gi verdier til våre medlemmer og til våre lokalsamfunn. Det er viktige spørsmål. Våre grunnleggere – Paul Harris og Arch Klumph var ekstraordinære visjonære. Det må vi også være.

Vi må holde fast ved vårt DNA. Kjerneverdier må stå fast. Men vi må være åpen for å diskutere hvordan Rotary skal se ut i en nær og fjern fremtid. Vi må åpenbart være relevante, være forberedt på å endre oss. Vi må lede og ikke følge. Og vi må gi inspirasjon til å gjøre en forskjell.

Vi har spennende tider foran oss. Godt Rotary år Rotarianere og venner av Rotary!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: