113 år med Rotary historie – de først år

I år er det 113 år siden Paul Harris samle Gustavus Loehr (gruveingeniør), Silvester Schiele (kullhandler) og Hiram Shorey (skredder) på Loehrs kontor i rom 711 i Unity Building i Chicago sentrum.

C002161

De fire første rotarianere. (Courtesy of Rotary International)

Formålet var å starte en klubb hvor ledere fra vidt forskjellige bransjer kunne treffes for å utvikle vennskap, bygge nettverk og hjelpe hverandre med å utvikle virksomhetene. Bakteppet var et pulserende Chicago med store muligheter, men mye korrupsjon og en røff forretningskultur, og hvor man ikke gikk av veien for å skade en konkurrent. Behovet for et vennligsinnet og vennskapelig miljø var felles for mange.

I was sure that there must be many other young men who had come from farms and small villages to establish themselves in Chicago … Why not bring them together? If others were longing for fellowship as I was, something would come of it.  Paul Harris.

Møte i Chicago regnes som stiftelsesdag for Rotary – 23.februar 1905. I begynnelsen ble møtene holdt på skift hos de forskjellige deltagere, derav navnet Rotary – på grunn av roteringen.

Paul Harris ble den tredje president i Rotary Club of Chicago. Mot slutten av sin presidentperiode arbeidet han aktivt for å utvide Rotary utenfor Chicago. I 1910 var Rotary spredt til flere store amerikanske byer, og Paul Harris ble den første president i the National Association of Rotary Clubs, med 16 medlemsklubber. Vekst og utbredelse akselererte. i 1911 ble det etablert klubber bl.a. i London, Dublin og Belfast. The National Assosiation of Rotary Clubs ble til the International Association of Rotary Clubs i 1912.

Det humanitære aspekt var neppe diskutert i den første tiden, men det tok ikke mange år før organisasjonen også satte seg ideelle mål, om et bredte samfunnsengasjement, for å møte de mange udekkede behov i samfunnet rundt seg. Convention i Atlanta 1917 ble en skillelinje – hvor Rotary Foundation ble etablert.


En liten videosnut fra Atlanta 1917. (Courtesy of Rotary International). I 2017 feiret Rotary 100 års jubileet for the Rotary Foundation nettopp på Rotary Convention 2017 i Atlanta.

I 1922 tok organisasjonen navnet Rotary International (RI). På den tid hadde Rotary også nådd Norden. Det pågikk arbeid for å etablere Rotary klubber både i Oslo og i København høsten 1921. Protokollen fra Kristiania Rotary klubb er bevart, og det fremgår at organiseringen i Kristiania fant sted den13.oktober 1921, da man valgte styre og sekretær i klubben. Charteret ble tildelt klubben den 1, juni 1922 (nr.1211), som den første Rotary klubb i Norden. Klubben skiftet i 1924 navn til Oslo, som byen for øvrig. The Rotarian omtaler den nye klubben i sitt julinummer 1922.

Oslo Rotary klubb har stått «fadder» til 19 Rotaryklubber rundt i landet, med Stavanger RK (1924), Bergen RK (1924) og Trondheim RK (1926) som de første utenfor hovedstaden.

267434_184309294958968_6358215_n

Bilde: Det første Styret i Oslo Rotary klubb

I Danmark ble København Rotary klubb dannet den 30.november 1921, og fikk sitt charter 3.august 1922 (nr. 1236). Oslo og København Rotary klubb var siden faddere for Stockholm Rotary Klubb i 1926.

Allerede i 1925 ble det diskutert om man skulle etablere et nordisk Rotary distrikt. Kanskje ikke så unaturlig med en nordisk løsning, med bare 3 klubber i Norge, 2 i Danmark, ingen i Sverige og ingen i Finland. Osloklubbens daværende president Nils Parmann overtalte de internasjonale utsendingene om at saken burde utsettes. Det var RI president Everett W.Hill, formann i Den internasjonale utviklingskomite Will Manier, samt den spesielle kommisæren for Europa Fred Teele, som var på besøk i Norden.

I 1927 var RI president Arthur H. Sapp og generalsekretær Ches Perry på besøk i Norge. Da kom spørsmålet om etablering av et Rotary distrikt opp igjen. Etter rådslagning ble konklusjonen at Norge skulle få sitt eget distrikt.

Slik ble det at vårt Distrikt 2310 og Norge ble de først i Norden til å etablere et eget Rotary distrikt med en distriktsguvernør. Distriktet fikk navnet Rotary Distrikt 67. Etableringsdatoen var 10.november 1927. Den første guvernør i Norge ble den samme Nils Parmann fra Oslo Rotary Klubb. Danmark fikk sitt eget rotary distrikt 15.mars 1930. Sverige fikk sitt eget rotary distrikt 1. juli 1933.

I Norge hadde vi ett distrikt frem til 1953. Etter hvert som antall klubber og medlemmer vokste, ble det naturlig å dele opp landet. I dag er klubbene i Norge inndelt i 6 distrikter, hvorav vårt Distrikt 2310 dekker Oslo, Asker og Bærum og Buskerud.

Lite kunne vel stifterne av Rotary ane at Rotary skulle få en slik utbredelse og omfang som vi ser i dag. Med mer enn 1,2 millioner medlemmer, i 35.000 klubber spredt over hele verden, utgjør Rotary verdens største yrkesbaserte nettverk.

 

En kommentar om “113 år med Rotary historie – de først år

Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: