PETS og Distriktstrening

DSC01183
Presidentteam 2018/19

Rotary legger stor vekt på opplæring av sine tillitsvalgte. Sist uke samlet DGE Svein Eystein Lindberg sitt distriktsråd for 2018/19 til District Team Training Seminar på Sundvolden. Denne helgen var det de nye klubbpresidentenes tur til å få sitt PETS (Presidents- Elect Training Seminar) lørdag, med påfølgende Distriktstrening for styre og komiteledere i klubbene  søndag.

DGE Svein Eystein Lindberg er ihuga Stones-fan, og setter scenen ved å kjøre i gang «Start me up», før han presenterer neste års motto: «Be the inspiration», og sine tanker for Rotaryåret 2018/19.

Arrangementene er innkommende guvernør Svein Eysteins første store oppgave etter egen opplæring på 2018 International Assembly, og hans første møte med hele distriktets lederteam for Rotaryåret 2018/19, som tiltrer 1.juli . Men det er selvsagt omfattende forberedelser før de tiltrer. Arrangementsteknisk hadde DGE meget god støtte i Hønefoss Øst og Hønefoss Ringerike Rotaryklubber. Det ble etter tilbakemeldingene å dømme, en svært vellykket helg, med inspirerende og givende foredrag. Deltakerne fremhevet muligheten til å nettverke, faglig påfyll og gode diskusjoner i grupper – og ikke minst en meget hyggelig sosial ramme. Presidentene deltok begge dager. For disse ble det arrangert middag og overnatting, som gav gode muligheter for å bli bedre kjent med presidentkollegaene. Rammen var idylliske Sunnvolden Hotel i Hole kommune.

Ordfører Per Berger i Hole kommune hilste til konferansen søndag, og med et interessant innlegg om en naturskjønn region med spennende utviklingsmuligheter. Han kunne også fortelle om kongerekken symbolisert i ordførerkjedet. Guvernør Stig Asmussen åpnet deretter Distriktstrening, og kunne replisere med en kort beskrivelse av vårt eget nyrestaurerte guvernørkjede, som i sin opprinnelige form ble laget av juveler Arthur David Andersen i 1935. Dette var en gave fra Oslo Rotary Klubbs 3. president og vårt distrikts guvernør i 1933-35, arkitekt Holger Sinding-Larsen. Distriktet vårt var som kjent det første rotary distrikt som ble etablert i Norden  – allerede i 1927. Distriktet hadde enda ikke et guvernørkjede, som jo hører til «embete». Utviklingen siden er dokumentert i guvernørkjedet.

Guvernør Stig Asmussen foredro lørdag om Lederskap i Rotary for de innkommende presidentene, med utgangspunkt bl.a. i historien om Paul Harris, Rotarys stifter. Guvernøren understreket at heller ikke Paul Harris var velsignet med slike talent som du kanskje bare finner en gang i livet. Han var neppe den beste organisator i Chicago heller. Men Paul Harris var i stand til å formulere en visjon som inspirerte andre. Og han var i stand til å reagere på et behov for å danne et ekstraordinært nytt sosialt nettverk, lenge før noen hadde hørt om Facebook eller Linkedin. Og han var i stand til å se muligheten som lå i å forvandle en sosial klubb til en organisasjon med et større formål. Ledelse i Rotary i dag er å fokusere på fremtiden – oppmuntre og inspirere klubbene til å fornye seg. Det handler om å ta viktige valg for fremtiden. Paul Harris skal ha sagt: «If Rotary is to realize its proper destiny, it must be evolutionary at all times, revolutionary on occasions». Vi må lede ved å tenke innovasjon, – ikke ved å administrere status quo. Og – å lede er ingen tilskuersport!

Videre foredro guvernøren om Rotary´s Brand, og om Rotarys strategiske mål for de innkommende presidentene. Etter omfattende research og intervjuer er Rotary´s nye visjon nå vedtatt:

“Together, we see a world where people unite and take action to create lasting change — across the globe, in our communities, and in ourselves.”

Visjonen skal hjelpe oss med å sette kursen, slik at Rotary kan vitaliseres og vokse i årene som kommer. Den reflekterer den innflytelse og påvirkningskraft vi aspirerer til i verden og i oss selv.  Med bakgrunn i den nye visjon, skal Rotary utvikle en ny strategisk plan for årene som kommer. Mer informasjon om dette kommer i de kommende måneder. På kort sikt utfordres klubbene til fortsatt fokus på medlemskap og klubbutvikling, å øke humanitær tjeneste, samt arbeide for å bedre kunnskapen om Rotary ute i samfunnet.

Ett sentralt tema for konferansene begge dager var Medlemskap og medlemsutvikling. Leder for den nye Medlemskap- og klubbutviklingskomiteen vår, PDG Bjørg Månum-Andersson, hadde fått sonekoordinator Lena Mjerskaug med på laget. Og temaet fenget. Under Distriktstreningen ble det også holdt The Rotary Foundation kvalifiseringskurs. TRF komiteen i distriktet stilte mannsterkt med PDG Trygve Danielsen, Bjørn Songe-Møller, Lars Kleivan og Per Aukner på podiet. Pål Morten Skollerud, Bente Tøftum og utvekslingsstudent May-Iren Kårbø hadde en inspirerende seanse om ungdomstjenestens mange tiltak og oppgaver i vårt distrikt.  PDG Bjørg Månum Andersson gav oss også et innblikk i arbeidet med å utrydde Polio. Hun tok oss tilbake til 60-tallet for å illustrere utviklingen. Fra 350.000 tilfeller i året til 20 er i seg selv imponerende. Men Polio er en lumsk sykdom. Hun påpekte at fortsatt vaksinering og ytterligere finansiering er helt nødvendig for å få en slutt på sykdommen.

Det var gruppearbeid med presidentene, hvor assisterende guvernører Ola Kleiven, Tore Røen, Per Aukner, Jorunn Sjølie, Marit Fredheim og Terje Jørgensen Løken ledet an. Den nye distriktssekretær Ingrid Solberg samlet sekretærene, distrikts kasserer Bjørn Solhjem kassererne, og de Web ansvarlige Irmelin Kårbø og Einar Bjune samlet IT folket. Lena Mjerskaug og Bjørg Månum Anderson samlet de medlemsansvarlige.

Det var mye å glede seg over og en spennende helg. Guvernøren avsluttet med å takke DGE Svein Eystein og hans team for å tilrettelegge en svært vellykket konferanse, og oppfordret  lederteamet 2018/19 til å realisere “Rotary: Making a Difference” (årets motto) gjennom  å  “Be the Inspiration” (neste års motto).

Alle foto: Tor Petter Gulbrandsen

DSC01181
Distriktstrening 2018 – deltakerne tok bølgen!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: