Med Rotary for fremtiden

Vi er stolte over vårt Rotary. En organisasjon som, siden Paul Harris og hans venner i 1905 stiftet en sosial klubb i Chicago med formål: vennskap, nettverk og å drive forretning, har vokst til 1.2 millioner medlemmer i 35.633 klubber i nær hvert land i verden. Fra å være en lokal klubb for hvite menn, er medlemmene i dag kvinner og menn med nær sagt enhver etnisk bakgrunn, forskjellig religiøst ståsted, politisk syn og geografisk tilhørighet. Og vi har blitt en organisasjons med et uttalt felles motto: Serice Above Self.

Rotary følger med i tiden. Endringsledelse har blitt et mantra. Vi kan ikke bare forvalte det bestående, men må også sørge for at vi tilpasser oss og kommer styrket ut.
Strategi er en kontinuerlig prosess. I Rotary vedtas disse ikke i lukkede styrerom, men følger av omfattende Research og studier. Med bakgrunn i slike, ble Rotary´s nye visjon vedtatt i fjor sommer:

“Together, we see a world where people unite and take action to create lasting change — across the globe, in our communities, and in ourselves.”

Visjonen skal hjelpe oss å sette kursen videre. Rotary skal vitaliseres og vokse, også i årene som kommer, og være relevant for nye generasjoner. Visjonen reflekterer den innflytelse og påvirkningskraft vi aspirerer til i verden og i oss selv. Med bakgrunn i den nye visjon, utvikles en ny strategisk plan for årene som kommer.

Strategiprosessen er inne i sitt andre år, og gir oss mulighet for å analysere Rotary`s styrke og svakheter, muligheter og trusler. Leder av Rotarys komite for strategisk planlegging, Stephanie A. Urchick, har skrevet et blogginnlegg på Rotary Voices om den videre prosess, som du kan lese der.

Hva har skjedd i Rotary de siste årene?

Rotary`s strategiske satsningsområder har vært tredelt: å støtte og styrke klubbene, øke humanitær innsats, samt forsterke profil, PR og omdømme.

For å styrke og støtte klubbene har Rotary International brukt store ressurser på å etablere sin nye hjemmeside, som gir våre medlemmer, samarbeidspartnere, sponsorer, donorer og andre interesserte, førsteklasses informasjon om vår organisasjon. Det er også etablert interne medlemssider, som knytter alle medlemmer over hele verden samme i et nettverk. I medlemsnettet finnes et eget Brand Center, informasjon om The Rotary Foundation og online søknadskjemaer for tilskuddsmidler, et online læringssenter, verktøy for medlemsutvikling, billeddatabaser mm. Særskilt kan nevnes resurser for klubb og distriktsadministrasjon, herunder Club Central, et styringsverktøy som hjelper klubber i deres planlegging.

Club Central gir bl.a. guvernør og ledere i klubbene mulighet til å følge planprosessene i hver enkelt klubb, samt å måle resultater. Den tid da klubbene rapporterte målsettinger og resultater på papir til sin guvernør er forbi.

Vi registrerer innbetalinger til våre fonds og antall timer frivillig arbeid, – erfaringstall som hjelper oss i styring, men som også er viktige verktøy eksternt overfor beslutningstakere og partnere vi samarbeider med.

Vi kan være stolte av resultatet. Websiden vant i år førstepris som beste webløsning i sin kategori kåret av Webby People s Voice Award.

2018-05-08 (1)

Vår innsats for å gjøre en forskjell skjer hovedsakelig i regi av klubbene. Mer enn 30.000 prosjekter og 24,3 millioner timer frivillig arbeid for humanitære formål, ble registrert i fjor. Og da tror jeg at mange enda ikke har tatt systemet godt nok i bruk.

Vi ønsker å gjøre en forskjell i verden. Polio Plus prosjekt, hvor vi sammen Verdens helseorganisasjon, Unicef, og Bill & Melinda Gates Foundation er katalysatorer for utrydding av polio, har demonstrert hvordan Rotary faktisk har gjort en forskjell i verden, gjennom partnerskap med andre organisasjoner, regjeringer og vårt nettverk. Vi startet i 1979 med vaksinasjon av 6 millioner barn på Filipinene. I dag er Afghanistan, Nigeria og Pakistan de eneste land hvor polio fortsatt er endemisk. 99,9% av poliotifellene er utryddet.

2018-05-08 (2)

The Rotary Foundation yter tilskudd til en rekke av våre prosjekter lokalt og globalt, finansiert gjennom mangeårige innbetalinger fra klubber og donorer. Vi er stolte av at 1 krone til Rotary gir mer humanitær tjeneste enn hos de fleste vi sammenligner oss med.
The Rotary Foundation er rangert helt i toppsjiktet av Charity Navigator, med fire stjerner (høyeste rangering). I fjor fikk Rotary også en utmerkelse fra The Association of Fundraising Professionals.

The Association of Fundraising Professionals recognized The Rotary Foundation with its annual Award for Outstanding Foundation at its 2017 conference in San Francisco.
The award honors organizations that show philanthropic commitment and leadership through financial support, innovation, encouragement of others, and involvement in public affairs. Some of the boldest names in American giving — Kellogg, Komen, and MacArthur, among others —are past honorees.

I 2011 igangsatte Rotary en rekke tiltak for å klargjøre vår identitet som organisasjon, samt styrke vår visuelle identitet og merkevare. En nyutviklet logo forankret i tradisjon, og et helhetlig designprogram med bekrivelser og maler, gav oss nødvendige verktøy til å presentere oss på en enhetlig måte over hele verden. Effekten kom raskt. Vår merkevare skal ikke stå tilbake for Coca Cola, Mercedes eller Apple når det gjelder gjenkjennelse.

Vi bruker disse nye verktøy til å skape en helt ny internasjonal kampanje. Det er første gang siden vi gikk ut med End Polio Now kampanjen. Temaet er basert på vår visjon og vår merkevare: «People of Action». I Norge har distriktene også vedtatt en ny kommunikasjonsplan, som skal gjelde for de neste tre årene. Som en del av denne kampanjen, gir vi klubbene kunnskap og ressurser til å hjelpe seg med eget PR og omdømme arbeide.

 

Det skjer veldig mye i Rotary for tiden. Vi kan trygt slå fast at Rotary aldri har hatt en slik innflytelse og standing på verdensbasis som nå. Det gjenstår fortsatt viktig arbeid med å føre vårt Rotary inn i fremtiden, slik at vi kan levere våre klubber og vår organisasjon i ende bedre stand enn vi overtok fra våre forgjengere! Men mange grep er allerede tatt.

T1718EN_Lockup-R_PMS-C

En kommentar om “Med Rotary for fremtiden

Legg til din

  1. For 4-5 år siden, som AG, prøvde jeg å få i gang en debatt rundt dette at verden forandrer seg, og kanskje raskere enn det vi i Rotary har innsett. Derfor burde vi tenke nytt og satse mer bevisst og systematisk på identitet og omdømmebygging. Det er riktig og nødvendig at Rotary får et godt slagord/motto, men hvis noen spør meg hva Rotary egentlig er og hva vi driver med, så trenger jeg et mer forståelig svar enn «People of Action»

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

opp ↑

%d bloggere liker dette: